dilluns, 21 d’abril del 2014

COM SUPORTAR CONCENTRACIONS ELEVADES DE SAL?

Els éssers que viuen a unes zones hipersalines, s’anomenen halòfils. Aquests habiten en llocs sobrecarregats de sals, com a zones litorals, salines i llacunes salobres. Mentre que en organismes normals l'excés de sal provoca la mort per deshidratació a causa de l'osmosi, els halòfils han desenvolupat una varietat d'adaptacions fisiològiques que els permeten retenir l'aigua i així evitar la deshidratació. Un exemple comú és el gènere Halobacterium, que habita en entorns tan salins com el Mar Mort. Va ser el microbiòleg Benjamin Elazari qui va trobar aquests microorganismes halòfils en una mostra d'aigua recollida en aquest mar. A partir d’aquest moment es va poder demostrar  la seva presència a la natura, tot i que abans ja se sabia de la seva existència, per l'observació de mostres trobades en aliments conservats en sal contaminats per ells. Als microbiòlegs els va cridar l' atenció el color vermellós que adquirien aquests aliments, un color produït per la bacteriorrodopsina dels microorganismes halòfils. Aquest pigment, que participa en el procés de fotosíntesi, també causa el color vermellós de l'aigua en els llocs on habiten aquests microorganismes. com les Salines de Santa Pola i Torrevella entre altres (figura 8).


Estany vermell de les salines de Santa Pola on cristal·litza la sal marina (Alacant)
L'estratègia d'aquests microorganismes per suportar la gran concentració de sal és evitar els efectes d'un procés anomenat osmosi. En aquest procés, l'aigua passa a través de la membrana de la cèl·lula, de la solució més diluïda a la més concentrada. Per tant , si fos d'un organisme hi ha una alta salinitat , l'aigua sortirà d'ell i l'organisme morirà deshidratat. Els halòfils aconsegueixen retenir l'aigua al seu interior acumulant nombrosos compostos en el citoplasma, de manera que es compensa la pressió osmòtica, i l'aigua no surt d'ells.
No tots els microorganismes halòfils sobreviuen en qualsevol concentració de sal. El nivell de salinitat que suporten serveix per classificar-los. Hi ha des halotolerants que són els que només suporten concentracions baixes de sal, menors de cinc grams per litre fins halòfils extrems que pot viure en dissolucions amb més del 20% de sal . Entre aquests extrems hi ha:

         Els halòfils febles que toleren entre el 0,5 % i el 10% de concentració de sal.

         Els halòfils moderats que resisteixen entre el 10 % i el 20% .

         Halòfils extrems (archaea), per damunt del 20%.

Els microbis halòfils es van classificar en diversos géneres com Halomonas, Volcaniella, Halovibrio... En general són microbis classificats en el domini Archaea i que creixen més lentament que molts microbis terrestres. Els halòfils han de ser capaços d’evitar la seua dessecació que podria ser causada per la diferència de salinitat entre el medi extern i el citoplasma. Per evitar-ho, els organismes poden incrementar la concentració interna de soluts, bé per un bobeig d’ions inorgànics cap a l’exterior o sintetitzant algun solut orgànic. Es sap que els halòfils poden albergar grans quantitats de solut al citoplasma. L’alga Dunaniella salina (figura 9), sintetitza altres concentracions de glicerol per a mantenir l’equilibri osmòtic.
       
L’alga Dunaliella salinavista al microscopi.

La majoria dels microorganismes Archaea acumulen sal al citoplasma, la qual cosa requereix enzimes i estructures cel·lulars adaptades a les sals. Per últim, l’Halobacterium halobium s’adapta a la concentració de sals y poc oxigen sintetitzant una proteïna de membrana, anomenada bacteriorrodopsina (color vermell del aigua de les salines on viu).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada